Наші читачі знають, що ми іноді ділимося способами приготування дуже цікавих добрив для розсади чи плодових дерев. Цього разу є бюджетне та дуже ефективне добриво для городу.

Для приготування настою потрібна лише кропива, вода та деякі інші натуральні інгредієнти (дріжджі, бур'яни), які підвищують ефективність підживлення.

Про цей рецепт розповів один з українських блогерів, який ділиться дачними та городними порадами у мережі YouTube.

Добриво з кропиви, скріншот: YouTube

Користь такого добрива

До складу цієї пекучої рослини входять такі хімічні елементи, як калій (34%), кальцій (37%), магній (6%), вітаміни А, В, Е, К, органічні кислоти, таніни, фітонциди та ін.

Популярні новини зараз

Юність стукає у двері? Оновлені мотоцикли "Ява" знову продаються в Україні, одразу 6 моделей

Не 3,5 і навіть не 4 грн за кВт: українцям назвали "справедливий" тариф на світло

Залишать останню сорочку: які речі не будуть вилучати в ухилянтів-боржників

Уникнути повістки вже не вийде: ТЦК перевірятимуть українців за новими правилами

Показати ще

Існує багато рецептів настою кропиви. А технологій його виготовлення – ще більше. У нас є найпопулярніший, найпростіший та перевірений часом класичний варіант.

Добриво з кропиви, скріншот: YouTube

Як приготувати добрива з молодої кропиви

Гілки та листя кропиви, на якій ще не з'явилося насіння, подрібнюють і висипають у пластиковий контейнер або дубову бочку так, щоб зелена маса заповнила більше половини обсягу тари. Залізну ємність використовувати не рекомендується, оскільки кропива може вступити в реакцію з металом – і багато корисних елементів буде зруйновано.

Потім контейнер наливають теплу воду (або окріп), накривають кришкою та дають настоятися близько 14 днів. При цьому настій щодня помішують.

Якщо кропива довго перебуватиме на сонці, то процес бродіння займе менше часу. Також для прискорення реакції можна додати в настій трохи дріжджів або рідке добриво Байкал.

Забродила кропива випромінює неприємний запах. Щоб позбавитися його, необхідно додати в настій корінь валеріани лікарської.

Коли закінчиться бродіння (настій потемніє і перестане пінитися), добриво розвести водою у співвідношенні 1:10. Можна застосовувати і позакореневі підживлення. Для цього концентрований настій кропиви проціджують, розводять водою 1:20 та обприскують рослини.

Добриво з кропиви, скріншот: YouTube

Як часто можна використовувати добрива

Кореневі підживлення будь-яких культур проводять 1-2 рази на тиждень, у похмурі дні, після дощу або під час поливу. Настоєм кропиви поливають ґрунт навколо рослин із розрахунку 0,5-1 л під кожен кущ. Позакореневе підживлення (обприскування по листі) проводять, як правило, 1 раз на місяць.

При цьому слід врахувати, що зелені добрива найкраще застосовувати під час активного росту (навесні та на початку літа), оскільки настої бур'янів сприяють нарощуванню зеленої маси. А під час плодоношення такими підгодівлями захоплюватися не варто. В іншому випадку культури буйно зростатимуть, але бідно плодоноситимуть.

Нагадаємо, не відмовляйте собі в задоволенні: який хліб можна їсти на дієті - фігурі точно не зашкодить.

Раніше повідомлялося, що найкраща хитрість городника: як покращити врожай за допомогою йоду, розсада це любить.

Також, зелень її любить, а шкідники – бояться: як із кавової гущі зробити універсальне добриво.