Час від часу мережею ширяться статті про те, що не можна повторно кип'ятити воду для кави та чаю. В них зазначають, що це шкодить здоров'ю через підвищену концентрацію хімікатів.

Цей міф розвіяв хімік та викладач Джозеф Шварц з Університету Макгілла в Канаді.

Кип'ячена вода, скріншот з відео

Вчений вважає, що розмови про шкоду повторно кип'яченої води - не мають під собою наукових обгрунтувань.

В якості прикладу він навів фторид - одну з хімічних сполук, якій приписують небезпеку кип'яченої води.

Популярні новини зараз

Чоловіки можуть втратити бронювання: кому варто готуватись до мобілізації

Заробив більше ніж треба - плати штраф: українцям встановили нові правила

Що буде із землею та квартирами громадян за новим законом: критики та юристи хапаються за голову

Пенсіонерам виплатять надбавки: скільки отримають у квітні

Показати ще

Припустимо, ви налили літр води в чайник і закип'ятили її. У цьому літрі води міститься невелика кількість фторида (1 мільйонна частка).

Чайник. Фото: скрін youtube

Потім ви берете 200 мл окропу, щоб приготувати чашку кави чи чаю. За словами Шварца, так ви проковтнете 0,2 мг фториду. Якщо після цього ви будете кип'ятити воду до тих пір, поки випарується ще 100 мл, а потім візьмете 200 мл для наступної чашки кави, ви проковтнете 0,22 мг фториду.

Розчинна кава. Фото: скрін youtube

"Це незначна різниця, навіть якби була проблема з такою кількістю фториду (а її немає). Той самий аргумент застосуємо і до будь-яких інших розчинених речовин у воді. Припускати, що приготування наступної чашки кави з кип'яченої води вплине на здоров'я, - це абсолютна нісенітниця", - пише Шварц.

Нагадаємо, інформаційний портал Знай повідомляв, як правильно підготувати дитину до школи: кілька дієвих порад

Раніше портал Знай інформував, догляд за ламким волоссям: корисні поради, які дозволять вам відростити довгу шевелюру

Також наш портал повідомляв, тепловий удар, опіки і навіть зупинка серця: як допомогти тварині у спеку