Картопля давно отримала неоднозначну репутацію через свій багатий вміст вуглеводів. Попри це, пюре, чіпси та картопля фрі залишаються одними з найпопулярніших страв. Але що буде, якщо їсти картоплю щодня? Науковці розповіли про плюси та мінуси цього овочу.

Дослідження показали різні результати щодо впливу картоплі на артеріальний тиск. Одні науковці виявили, що вживання запеченої, вареної картоплі та пюре пов'язане з підвищеним ризиком гіпертонії у жінок. Інші дослідження показали, що часте вживання картоплі фрі може підвищувати ризик гіпертонії у всіх групах населення, тоді як картопляні чіпси такого впливу не мали.

Молода картопля, кадр з відео

Картопля є цінним джерелом калію, який допомагає регулювати кров'яний тиск. Крім того, цей овоч містить вітамін С, клітковину (особливо у шкірці), кальцій, магній, вітамін B6, ніацин та фолієву кислоту.

Дієтолог Сара Пфлуградт пояснює, що калій допомагає організму вимивати надлишок натрію та розслабляє стінки кровоносних судин, що покращує кровотік. Збільшення споживання кальцію, магнію та вітаміну С також сприяє зниженню артеріального тиску.

Популярні новини зараз

Соціальні виплати хочуть припинити: у чому причина

З 1 жовтня українські АЗС різко змінять ціни на пальне

Пенсію заберуть усю до копійки: кого з українців безжально залишать з порожнім гаманцем

"Покинув, два роки шлявся, обжимався...": Оля Цибульська розповіла, що сталося з Винником

Показати ще

Згідно з дослідженням British Medical Journal 2016 року, високий вміст крохмалю в картоплі може спричиняти стрибки рівня цукру в крові, що пов'язано з підвищеним ризиком серцевих захворювань та гіпертонії. Гіперглікемія після їжі може викликати окислювальний стрес, запалення та дисфункцію кровоносних судин, що також сприяє підвищенню тиску.

картопляне пюре, фото з вільних джерел

Вживання картоплі у великих кількостях може призводити до набору ваги, що також негативно впливає на кров'яний тиск. Проте, якщо вживати картоплю як частину збалансованої дієти та у помірних кількостях, вона може бути корисною для здоров'я серця.

Щоб отримати максимальну користь від картоплі та знизити потенційні ризики, експерти радять уникати додавання великої кількості вершкового масла, солі та олії при приготуванні. Замість цього, вибирайте більш здорові способи приготування, такі як запікання, тушкування або приготування на пару з додаванням корисних трав і спецій.

Нагадаємо, Покупні огірки: що треба зробити перед вживанням, щоб не отримати дозу нітратів

Раніше ми розповідали, що Дешева крупа виявилася ключем до довголіття: уповільнить процес старіння та захистить серце

Також, Яка спеція допоможе схуднути, а яка - помити посуд: секрети ароматних баночок на вашій кухні