Серед українців дуже популярний спосіб консервації з аспірином, який продовжує термін зберігання заготовок та покращує їх смак.

Проте лікарі попереджають, що використання таблеток не настільки нешкідливе, як багато хто думає.

Консервація огірків із яблуками, фото: plyashka.com

Аспірин, вона ж і ацетилсаліцилова кислота, використовується в медицині з метою вгамувати біль і жар тіла. Коли таблетка розчиняється у воді, вона створює кисле середовище, яке буквально вбиває мікроорганізми. Тому аспірин часто додають у консервацію, адже з препаратом вона коштує довше і не псується, тим більше обходиться в копійки.

Незважаючи на властивості аспірину, лікарі все ж таки проти такого способу консервації. ВООЗ навіть випустила спеціальну заборону використання препарату в таких цілях.

Популярні новини зараз

Пенсію піднімуть на 1500 грн: кому пощастить

Небезпечна хвороба повертається: через травму пальця хлопчик потрапив до інтенсивної терапії

Три категорії пенсіонерів, кому піднімуть виплати

З 1 жовтня платіжки за світло зміняться

Показати ще

Справа в тому, що в хімічному складі аспірину є кислота, що видобувається з кори верби. У давнину її широко використовували під час лікування лихоманки. Однак, крім кислоти, у складі верби також є фенол, який токсичний для організму.

Розчин з аспірину, скріншот: YouTube

Якщо надмірно вживати консервацію з таблетками, можна "заробити" такі проблеми:

  • ризик розвитку пієлонефриту, оскільки ліки виводяться через нирки і погано впливають на їх роботу.
  • поява алергії на препарат
  • проблеми в роботі шлунка та кишечника через кисле середовище, викликане медикаментами, тому людям з виразкою таку консервацію категорично не можна
  • аспірин може викликати у дітей синдрому Рея

Консервація огірків, скріншот: YouTube

Проте аспірин цілком реально замінити іншими засобами, безпечнішими. Наприклад, з цим завданням чудово впорається яблучний або класичний оцет, кислі соки (порічка, лимон) або лимонна кислота. Вони теж не дозволяють бактеріям розвиватися, завдяки чому консервація залишиться смачною та корисною.

Нагадаємо, що найкраща консервація для огірків , які перезріли: рецепт найсмачнішої ікри у вашому житті.

Раніше ми повідомляли, що більше ніколи не купуватимете в магазині: приготуйте вишуканий вершковий сир із несподіваного інгредієнта.